Grupper

Gymnastiksektionens schema vårterminen 2024

Gruppbeskrivningarna och prisen finns längre ner på sidan .

Alla måste vara anmälda så ni kommer till salen! Anmälan har en egen flik.
Vårterminen startar fr o m 8.1.2024

Måndag

17-17.45 Förälder och Barn, i åldern 1½-3 MALMS SKOLA

16-18.30 KILPA C-E

18-19 Gymnastikskola 5-7år

18.30-20 Gymnastik flickor åk 5 ->

Tisdag

16-17.15 Redskapsgymnastikskola flickor 6-7år

17-17.45 Gymnastikskola 4-5år

17.45-19 Redskapsgymnastikskola flickor 8-10år (grupp 1)

19-20.15 Redskapsgymnastikskola flickor 8-10 år (grupp 2)

Onsdag

16-18.30 KILPA C-E

16.30-18.30 KILPA / STARA klass B 

18.15-19.15 Familjegymnastik för vuxen med barn 3-5år

19-20.15 Redskapsgymnastik för vuxna

Torsdag

16-17.30 Gym For Life

17.30-18.30 Ninjagym 8-10år

18.30-19.30 Ninjagym 6-7 år

19.15-20.30 Freegym från 10år ->

Söndag

15.00-17.30 KILPA / STARA B

16.30-18 ESIKILPA / STARA

18-19 Ninjagym 7-8 år

Beskrivning av grupperna:

Priserna i schemat är per grupp och per termin. Vi förbehåller oss rätten till förändringar i tidtabeller och grupper vid behov.

Familjegymnastik för barn 1½-3år 

måndag kl. 17-17.45 Malms skola

60€ 

Lekfull jumpa och motorisk träning tillsammans med en förälder. Med lek och musik tränar barnen sin koordination samt grovmotoriska grundrörelser runt omkring i salen och på redskapen (springa, hoppa, åla, hänga, rulla, balansera, klättra). Barnen skall ha med sig sin egna bekanta vuxna under hela jumpan. Tillsammans har vi skoj!.

Huvudledare: Charlotte Nyström

Familjegymnastik för barn 3-5år / 3-6år

onsdag kl. 17.45-18.45 / lördag kl. 10-11

80€ ett barn / 110€ flere barn

Tillsammans med en vuxen övar vi på grunderna i redskapsgymnastik. Föräldern mer som ett stöd för barnet att utforska och träna, men vi gör även rörelser tillsammans. Både den vuxne och barnet klär sig för att idrotta, men fokus ligger på barnets gymnastik.

Huvudledare: Sofia Nyberg (onsd) / Petra Kallio (lörd)

Gymnastikskola 4-5år

Tisdag kl. 17-17.45

90€

I gymnastikskola-grupperna är det roligt att röra på sig och barnen får öva på grunder i rörelse och motorik på sin egen nivå. I gymnastikskolan byggs grunderna i gymnastik upp varifrån barnen kan söka sig till redskapsgymnastikskolan, tävlingsgymnastiken eller Ninjagym/Freegym. Gymnastikskola är ett koncept och en helhet som är lanserad av Finlands gymnastikförbund och som dras av huvudledare som skolats av gymnastikförbundet för att leda gymnastikskola-grupper. Under lektionerna används deltagarpass för att sporra inlärningen av nya övningar. 

Huvudledare: Livia Engström

Gymnastikskola 5-7år

Måndag kl. 18-19

100€

I gymnastikskola-grupperna är det roligt att röra på sig och barnen får öva på grunder i rörelse och motorik på sin egen nivå. I gymnastikskolan byggs grunderna i gymnastik upp varifrån barnen kan söka sig till redskapsgymnastikskolan, tävlingsgymnastiken eller Ninjagym/Freegym. Gymnastikskola är ett koncept och en helhet som är lanserad av Finlands gymnastikförbund och som dras av huvudledare som skolats av gymnastikförbundet för att leda gymnastikskola-grupper. Under lektionerna används deltagarpass för att sporra inlärningen av nya övningar. 

Huvudledare: Livia Engström

Redskapsgymnastikskola 6-7år

Tisdag kl. 16-17.30

110€

I redskapsgymnastikskolan tränar gymnasterna för att avklara bronsmärket i redskapsgymnastik. För att börja i gruppen behöver gymnasten ha tidigare erfarenhet av redskapsgymnastik. Gymnastikmärkena är utformade av gymnastikförbundet och för att avklara ett märke behöver gymnasten lära sig grundövningar så som kullerbyttor, handsståenden, bomserier etc noggrannt. Träningen innehåller även mycket träning på barr, att klättra i rep etc som är grunderna för att ha redskapsgymnastik som hobby. Vi rekommenderar att barnen kan en leukadragning (eller hänga 10 sek med hakan över stång i leukadragningsposition) samt hängandes lyfta benen raka uppåt över 90 graders vinkel. 

Huvudledare: Milla Selin

Ninjagym 6-8år

Torsdag 18.45-19.45, 6-7år

Söndag 18-19, 6-8år

120€

Ninjagym är en blandning av gymnastik och parcourliknande rörelse. Gruppen värmer upp och tränar sedan på banor för motorik, styrka och smidighet, men även grunder i gymnastik och trampolin. Säsongen 2021-2022 introducerades Freegym åt över 10 åringar och i år tar vi med Ninjagym, vilket är freegym för under 10-åringa

Huvudledare: Manja Lindell / Sofia Nyberg

ESIKILPA / STARA

Söndag kl.16.30-18

110€

Gruppen är för flickor och pojkar åk 0-2 som tränar för att delta i STARA-evenemang. STARA evenemang är gymnastikförbundets alternativ till gymnastiktävlingar där barnen får öva på att visa upp serier i redskapsgymnastik utan att få poäng eller placeringar. Gruppen siktar på att delta på STARA evenemang några gånger per år i Pargas och näromnejd. Gruppen siktar även på att avklara gymnastikmärken som är utformade av gymnastikförbundet. För att avklara ett märke behöver gymnasten lära sig grundövningar så som kullerbyttor, handståenden, bomserier etc noggrant. Träningen innehåller rätt mycket träning på barr, att klättra i rep etc eftersom det är grunderna för att ha redskapsgymnastik som hobby. Vi rekommenderar att barnen kan kullerbytta, hjulning, en leukadragning (eller hänga 10 sek med hakan över stång i leukadragningsposition) samt hängandes lyfta benen raka uppåt över 90 graders vinkel. 

Huvudledare: Milla Selin / Sofia Nyberg

Ninjagym 8-10år

Torsdag kl. 17.30-18.30

120€

Ninjagym är en blandning av gymnastik och parcourliknande rörelse. Gruppen värmer upp och tränar sedan på banor för motorik, styrka och smidighet, men även grunder i gymnastik och trampolin. Säsongen 2021-2022 introducerades Freegym åt över 10 åringar och i år tar vi med Ninjagym, vilket är freegym för under 10-åringar.

Huvudledare: Manja Lindell

Redskapsgymnastikskola 8-10år

Tisdag kl. 17.30-19

110€

I redskapsgymnastikskolan tränar gymnasterna för att avklara bronsmärket i redskapsgymnastik. Gymnastikmärkena är utformade av gymnastikförbundet och för att avklara ett märke behöver gymnasten finslipa grundövningar så som kullerbyttor, handståenden, bomserier etc noggrant. Träningen innehåller även träning på barr, att klättra i rep etc som är grunderna för att ha redskapsgymnastik som hobby.

Huvudledare: Livia Engström

Gym For Life

Torsdagar kl. 16-17.30

110€

Detta är en grupp för flickor som tycker om att jumppa och som kunde tycka det är roligt att träna i en grupp som gör uppvisningar med en blandning av gymnastik och parakrobatik, både till egna evenemang och kanske i framtiden till andra evenemang. Hösten 2022 tränar gruppen ihop ett nummer att uppvisa på höstterminens avslutning i december. Gruppen övar på nya variationer av trick och förutsätter därmed att deltagarna redan har grunderna i gymnastik och därför har gruppen bronsmärket i redskapsgymnastik som förhandskrav till deltagande. För information om hur avlägga bronsmärket kan ni kontakta gymnastiksektionen per mail svoli-info@pargasif.fi.

Huvudledare: Milla Selin

Gymnastik flickor åk 5 ->

Måndagar kl. 18.30-20

100€

I gymnastikgruppen för flickor är alla välkomna med, både nybörjare och sådana som redan kan en del i gymnastiken. Vi gör en gemensam uppvärmning som inte kräver att man jumppat förr samt övningar för styrka, förutom träning på alla redskap enligt deltagarnas önskemål.

Huvudtränare: Milla Selin

Freegym från 10år ->

Torsdagar kl. 19.15-20.30

120€

Freegym är en blandning av gymnastik, styrketräning, volter och parcour. Huvudvikten ligger på att träna olika färdigheter och tricks – tävlingsreglement och  tävlingsserier finns inte i denna gren.

Huvudledare: Jerry Nyholm / Manja Lindell

Redskapsgymnastik för vuxna

Onsdagar kl 18.45-20

85€

Redskapsgymnastik för vuxna är en självständig träning med dragen uppvärmning och slutstyrka. Träningen är menad för före detta gymnaster som är intresserade av att upprätthålla lite kunskaper inom redskapsgymnastiken.

Huvudledare: Line Snåre

TÄVLINGSINRIKTAD REDSKAPSGYMNASTIK

Inom PIF-gymnastiksektion kan man delta i redskapsgymnastiktävlingar samt STARA-evenemang som anordnas av gymnastikförbunden i Finland. STARA-evenemang är gymnastikförbundets alternativ till gymnastiktävlingar där barn under 12 år får öva på att visa upp serier i redskapsgymnastik utan att få poäng eller placeringar, alla belönas med medalj och skriftlig feedback. Vi följer även gymnastikförbundets märkes- och tävlingssystem och grupperna kan ha krav på avlagda märken då förbundet kräver vissa märken före flytt till en viss tävlingsklass. Alla tävlingsgrupper deltar även i försäljning av kakkutukku en gång per termin för att stå för kostnader för de högre utgifterna som tävlingsgrupper medför.

ESIKILPA / STARA

Söndag kl.16.30-18

110€ / 165€

Gruppen är för flickor och pojkar åk 0-2 som tränar för att delta i STARA-evenemang. STARA evenemang är gymnastikförbundets alternativ till gymnastiktävlingar där barnen får öva på att visa upp serier i redskapsgymnastik utan att få poäng eller placeringar. Gruppen siktar på att delta på STARA evenemang några gånger per år i Pargas och näromnejd. Gruppen siktar även på att avklara gymnastikmärken som är utformade av gymnastikförbundet. För att avklara ett märke behöver gymnasten lära sig grundövningar så som kullerbyttor, handståenden, bomserier etc noggrant. Träningen innehåller rätt mycket träning på barr, att klättra i rep etc eftersom det är grunderna för att ha redskapsgymnastik som hobby. Vi rekommenderar att barnen kan kullerbytta, hjulning, en leukadragning (eller hänga 10 sek med hakan över stång i leukadragningsposition) samt hängandes lyfta benen raka uppåt över 90 graders vinkel. Till gruppens kostnader tillkommer STARA-lisens (14€) samt gruppens gymnastikdräkt (cirka 30-40€). 

Huvudledare: Sofia Nyberg / Milla Selin

Vi rekommenderar att barn som deltar i gruppen även deltar i Redskapsgymnastikskolan på tisdagar. Terminsavgiften är då 165€.

STARA klass B

Onsdagar kl. 17.15-19.15

130€

På träningarna övar gymnasterna på färdiga serier (klass B) på alla redskap. Med serierna kan gymnasterna delta på STARA-evenemang några ggr i året och Finlands Svenska Gymnastikförbunds (FSG) tävlingar 1 gång per termin. Deltagande kräver att bronsmärket är avklarat. För information om hur avlägga bronsmärket kan ni kontakta gymnastiksektionen per mail svoli-info@pargasif.fi.

Träningen kan beroende på gymnastens ålder, nivå och ambitioner kombineras med endera en redskapsgymnastikskolatimme på tisdagar eller Gym for life-grupp på måndagar. Terminsavgiften är då 180€.

Huvudledare: Line Snåre och Manja Lindell

KILPA klass B

Onsdagar kl.17.15-19.15

Söndagar kl. 14.30-17

225€

På träningarna övar gymnasterna på färdiga serier (klass B) på alla redskap. Med serierna kan gymnasterna delta på Finlands Svenska Gymnastikförbunds (FSG) tävlingar 1 gång per termin samt SVOLI tävlingar flera gånger per år. Deltagande kräver att silvermärket är avklarat. För information om hur avlägga silvermärket kan ni kontakta gymnastiksektionen per mail svoli-info@pargasif.fi.

Huvudledare: Line Snåre och Manja Lindell

KILPA klass C, D och E

Onsdagar kl.16-18.30

Söndagar kl. 14.30-17

245€

För gymnaster som avklarat guldmärket och tävlar i någon av klasserna C, D eller E. En del av gruppens gymnaster tränar 1-2 gånger i veckan i Åbo i TUUL. Kostnader för dessa träningar tillkommer, samt lisenskostnader 70€.

KILPA och STARA klass B, C, D och E gymnaster i åk 3-6 kan välja att delta även i måndagens Gym for life grupp. Terminsavgiften höjs då med 50€.

BILD OCH VIDEO

Piffen-TV:s gymnastikvideon

Julfest 2014 – foton

Flashmobs 2014  Fotismatch på Pajbacka och Gamla Malmens julmarknad

Film från PIF 100-årskarnevalen – Tack till alla som var med!

TACK till ledare, gymnaster och publiken för jubileumsuppvisningen, 26.4.2014 (Piffen-TV

Sportlovsjippo 2014 (film) – Tack till teknikgruppen och föräldrar för ett super jumpajippo på sportlovet!

Avslutningsbilder 2012