Historia

PIF Gymnastiksektion – började år 1914 som damsektionen
Har nu varit gymnastiksektionen i 40 år!  (1978 – 2018)      
                  
Allt sedan 1914 då Pargas IF grundades har gymnastik i olika former funnits med på programmet. År 1978 ändrades damsektionen till gymnastiksektionen och några år senare ”exploderade” verksamheten. Barnen och ungdomarna invaderade salarna och gruppernas antal mångdubblades. Barn-, ungdoms- och redskapsgymnastik kom med vid sidan av den traditionella motionsgymnastiken.

Nu för tiden sysslar vi med både hobbybetonad och tävlingsinriktad redskapsgymnastik. Våra gymnaster har genom åren nått fina framgångar på de nationella arenorna. För de vuxna har vi populära grupper i vattengymnastik.

Våra ledare är ryggraden i verksamheten och därför satsar vi på rekrytering av nya ledare och utbildning för alla.

Sektionen har länge haft ett intresse för massevenemang. Både unga och gamla gymnaster deltar regelbundet i såväl nationella som internationella evenemang, t.ex. FSG:s gymnastikfester har besökts av PIF-gymnaster troget vart fjärde år.

Sommaren 2003 deltog medlemmar från gymnastiksektionen i World Gymnaestradan i Lissabon.

I juli 2004 deltog vi i gymnastikfesten i Karleby och fyra år därpå, 2008, var det dags för den Finlandssvenska Gymnastikfesten som besöktes av ca 20 Piffare. Det här året i Grankulla.

Sommaren 2007 deltog ett gäng i World Gymnaestradan i Dornbirn i Österrike.

År 2011 ordnades World Gymnaestradan i Schweiz där gymnaster från Pargas och Åboland deltog.

2012 var ett gäng upp till Jakobstad och 2016 deltog två små grupper i festivalen i Kristinestad.

År 2015 ordnades World Gymnaestradan i Finland och också där deltog Piffare både som gymnaster och publik.

Våra barngrupper ökar hela tiden i antal och därför är gymnastiken ofta barnens första kontakt med idrott och med föreningen. Vi rekommenderar starkt gymnastik som en mångsidig grund som för många kan fungera som en inkörsport till fortsatt idrottsutövning.

2017 förändrades verksamheten helt då den flyttades till det nya allaktivitetshallen PIF-Center i Norrby. Nya redskap och en sal med fasta redskap gav nya möjligheter. Intresset för gymnastik och akrobatik ökade enormt, även i resten av Finland och världen blev akrobatik coolt.

Vid julen 2018 firade sektionen 40 år med en uppvisningsjulfest där snuttar av gamla uppvisningsprogram och nya återuppvisades. Ett 300-tal personer firade med gymnastiksektionen den 19.12.2018.