En poäng i säsongspremiären

Herrlaget öppnade sin säsong på lördagen 12.10 med två matcher. Andra säsongen i fyran efter fusionen, som gjordes för några år sedan och föll ihop efter ett, fick sin start i legendariska Salibandyareena i Åbo. Under årens gång har denna innebandyhall gått med flera olika namn och under flera olika ägaren, men adressen är ännu samma som alltid. Virusmäkivägen 67 väcker många minnen runt om i Åbolands innebandykultur.

I den första matchen mötte truppen UHV Bulls 2 från Vemo (fin. Vehmaa). I vår grupp har vi flera organisationers andra eller tredje lag, varav Bulls är ett bra exempel. Klubbens första lag spelar i division 2 och därför var det inte direkt en överraskning att vi ställde oss emot ett snabbt lag förstärkt med juniorer.

Vår sammansättning i första matchen var:

Tomi Vuorio – Antero Ketola ”C” – Pyry Honkasalo
Jimmy Svartström – Artturi Silanterä ”A”

Anton Wikström – Aaron Mattlar – Joni Leskinen
Julius Karjalainen – Tuomas Ryyppö

Viktor Gestranius – Daniel Konsell – Oliver Kronberg
Rasmus Östdahl – Johannes Lahti ”A”

Bytesspelare: Daniel Jansson & Vili Kiviluoma

MV: Frank Lundén

Innan spelet blåstes igång fick vi ta del av dåliga nyheter, då Kasper Mellanen skadades under uppvärmningen. Då hade vi verkligen nytta av det stora manskapet, eftersom Rasmus Östdahl, som hade fått ledigt från militären kunde hoppa på planen i det tredje backparet istället för Mellanen.

Matchen började med ett högt press av Vemoborna, vilket de Röda lyckades jobba bort bra. Piffen fick direkt i säsongens första period en ypperlig chans för att få igång målgörandet, då Bulls tog en utvisning ganska i början av speltiden. Motståndarna lyckade dock med att hålla sitt mål tomt över straffet, varpå de halvvägs genom första perioden tog ledningen 1-0. Efter detta visade chaufför Östdahl åt reservisterna vad han går för, då han gjorde säsongens första mål! Ställningen efter första perioden var 1-1.

Den andra perioden var mera balanserad och tillfällen delades jämnt ut lagarna emellan. Nu fortsatte ännu Bulls med att försöka hålla sina anfall långa och pressen hög efter att de tappat bollen. Under periodens sista fem minuter gjordes de ytterligare två mål, ett i varsin ända. Först såg Pyry Honkasalo till att målgarantin som hade getts för hans del i förhandsrapport höll. Samtidigt förde han laget till säsongens första ledningssituation, men det kvitterades efter ett par minuter då farmarna jämnade ut spelet. Andra pausen togs då ställningen var 2-2.

I början av den avslutande perioden försökte Julius Karjalainen på att stjäla bollen åt sig i mitten på plan, men det såg domarna som låsning av motståndarens klubba. Som tur klarade de Röda av straffen med sin stenhårda salmiakformation och efter det var det sista tio minuterna som återstod. Båda lagen fick igen ta del av målchanser, men i ärlighetens namn lyckades nog Bulls bättre med att skapa dem. Matchen slutade oavgjort 2-2 och bästa spelarens titel gick till debutant Anton Wikström, som anlände till Piffen på sommaren efter att senast spelat för skärgårdens nästskönaste lag, Korpo IK.

Redaktionens 3 stjärnor:

✩✩✩ Anton Wikström
✩✩ Tuomas Ryyppö
✩ Frank Lundén

Före dagens andra match fick laget ta en ordentlig två timmars paus. Manskapet splittrades åt olika håll för att förbereda sig till den kommande kampen, och enligt det som har talats gick en grupp ut på en till och med 7,5 km lång promenad längs fina och höstiga Aura å. Man byter inte ut en vinnande sammansättning, inte heller en som lyckats ta med sig ett poäng ur matchen. Nu fick vi då direkt ett undantag till den regeln, då det gjordes små ändringar i truppen.

Mikko Sainio ställde sig på kanten av första anfallskedjan istället för Tomi Vuorio, då “Wuge” i sin tur flyttades över till tredje kedjan eftersom att det räckte med en välspelad match för Viktor Gestranius för den dagen.

Vår sammansättning i andra matchen såg alltså ut så:

Mikko Sainio – Antero Ketola ”C” – Pyry Honkasalo

Tomi Vuorio – Daniel Konsell – Oliver Kronberg

I den andra matchen mötte vi KaPa-65. Laget, som kommer från Kaland (fi. Kalanti) begav sig tydligen till kampen med en liknande strategi som UHV Bulls tidigare, men med ännu en aning hårdare press. Först då Piffen hade en stund fått vänja sig vid motståndarnas spelstil vaknade laget ordentligt till matchen. Då fick Daniel Konsell sin första anmärkning i måltabellen, varpå Wikström assisterade ett mål av Joni Leskinen, som hörde före säsongens start till listan av dem som man kan förvänta gott om mål av. KaPa kom ett mål närmare, men endast 12 sekunder efter detta ökade Leskinen ledningen tillbaka till två mål med turneringens snyggaste Piffen-mål. Den händelserika första perioden var inte ännu slut, och motståndarna lyckades återigen med att förminska ledningen till ett mål, då de hade powerplay som en följd till Honkasalos tvåa. Denna träff kom endast 4 sekunder innan första pausen, och ställningen stod 3-2 för pargasbornas fördel.

Den påföljande perioden följde samma spår som första periodens slut, då Kalandsborna pressade hårt och PIF stod i mottagande roll. Det utjämnande målet kom på periodens andra minut, varefter det började hända saker. Då spelklockan visade 18:17 i totaltid spelade motstående anfallaren för ivrigt i en situation, där Lundén samtidigt kom en bit emot från sitt mål. Som konsekvenser på detta blev en hård träff i Franks huvud och motståndaren fick matchstraff. Den påföljande femman spelade PIF med fem mot fyra, men lyckades inte utnyttja tillfället med att göra mål. Däremot tog powerplayn slut i och med Leskinens utvisning på två minuter. Den dåliga produktiviteten på powerplays fortsatte som en trend ännu under de sista utvisningarna av den mellersta perioden. Ställning 3-3.

Som en bra början till matchdagens avslutande period för Piffens del, lyckades Tomi Vuorio göra ett mål som ett pris för utmärkt spel under hela turneringen. Han förde PIF tillbaka i ledningen med ett farligt slagskott från vänstra kanten. Periodens början var balanserad mellan lagen, och Piffen hade sina tillfällen att öka sin ledning igen, ända tills KaPa beslöt sig för att slå till. Först jämnade motståndarna ut spelet till 4-4, då spelklockan visade 37:39.
Därefter försökte Pargasborna hårt få till ett vinnande mål, men KaPa svarade med samma mått och till slut gjorde den mål under sista minuten. Cirka tio sekunder före slutsummern spikade laget fast slutliga utkomsten, då bollen fann sin väg till Piffens öppna mål. Till den förlorade matchens bästa rödskjortade spelare utnämndes Daniel Konsell.